Alt 20 Mart 2021, 17:57   #1
Standart Rinoplasti (Burun estetik Ameliyatı) Nedir?

Rinoplasti, doğumsal veya sonradan edinilmiş burun şekil bozukluklarının, daha güzel ve daha estetik bir burun görünümü elde edilmesi amacıyla, burunun cerrahi olarak yeniden şekillendirilmesi operasyonudur.

Burun anatomik olarak üst 1/3 ü kemik, orta 1/3 ve alt 1/3'ü kıkırdak yapı olmak üzere üç ana yapıdan oluşur.

Rinoplasti ameliyatlarında sorunun yerine göre kemik, kıkırdak veya her ikisi birden yeniden şekillendirilmesi gereklidir.

Her hastanın kendine özgü burun problemi olduğundan her hastaya yapılan ameliyat yöntemi farklı ve hastanın kendisine özgüdür. Cerrahınız, burun estetiği ameliyatını planlarken; burnunuzun şeklini, burnunuzun cilt yapısını, yüzünüzün diğer özelliklerini de değerlendirmesinin yanı sıra sizin şikayet ve isteklerinizi de göz önünde bulunduracaktır. Eğer ameliyat için uygun bir adaysanız, cerrahınız sizin için, sizinle birlikte, size özgü bir ameliyat planı geliştirecektir.

Rinoplasti adayları kimlerdir?

Burun estetiği ameliyatı alt yaş sınırı; bayanlarda 17 yaş, erkeklerde ise 18 yaş olarak kabul edilir. Kişinin ameliyat olmasına engel olacak ciddi bir sağlık sorunu yok ise üst yaş sınırı yoktur. Ciddi burun tıkanıklığına ve/veya büyüme gelişme geriliğine yol açması durumunda daha erken yaşlarda da “Rinoplasti + MIST” cerrahisi uygulanmalıdır.

Rinoplasti riskleri nelerdir?

Rinoplastiye özgü olmayan, herhangi bir ameliyatta da görülebilecek riskler;

– Kanama

Enfeksiyon

Anesteziye bağlı gelişen yan etkiler

Rinoplastiye özgü riskler;

– Burunda geçici uyuşukluk hissi

Skar (aşırı iyileşme) dokusu oluşması (çok nadir)

Septum perforasyonu (çok nadir)

Bu riskler her hastaya gore değişkendir. Cerrahınız bu konuda yüksek risk grubunda olup olmadığınız hakkında sizi bilgilendirecektir.

Ameliyat öncesi hazırlık süreci nasıldır ?

Detaylı öykü alma

– Daha önceden geçirilmiş burun travması,

– Daha önceden geçirilen burun ameliyatının varlığı,

– Kanama hastalığı varlığı (Hemofili, Von Willebrand vb)

– Rutin kullanılan ilaçların listesi not edilecektir.

2. Fizik muayene

Doktorunuz kan testleri de dahil olmak üzere tam bir fizik muayene yapacaktır. Yüz özelliklerinizi ve burnunuzun dışını muayene edecektir. Burun içi ise ucunda kamera bulunan endoskop ile kontrol edilecektir. Fizik muayene ile cerrah, ameliyatla hangi değişikliklerin yapılması gerektiğini belirler. Cildinizin kalınlığı veya burnunuzun kıkırdak gücü gibi fiziksel özelliklerinizin, ameliyat sonucunuzu nasıl etkileyebileceğini, öngörebilmesini saglar. Fizik muayene, rinoplastinin burun solunumu üzerindeki etkisini belirlemek için de önemlidir.

3. Fotoğraflama işlemi

Cerrahınızın ofis çalışanları burnunuzun fotoğraflarını farklı açılardan çekecektir. Cerrahınız, çekilen bu fotoğraflardan, bilgisayar yazılımı kullanarak, ameliyat sonrası muhtemel görünümü elde eder. Fotoğraflar, ameliyat sonucu hakkında size görsel detay ve öngörü sağladığından cerrahınız ile beraber ameliyatın şekline ortak bir karar vermenizde etkili olur. Fotoğraflar, ameliyat sırasında referans olarak kullanılır; ayrıca öncesi ve sonrası karşılaştırmalar için ve uzun süreli takipte de kullanılacaktır.

4. Hasta ile karar verme süreci

Siz ve doktorunuz beklentileriniz hakkında beraber içtenlikle konuşmalısınız. Doktorunuz, rinoplasti ameliyatı ile sizin için neler yapılabileceğini ve yapılamayacağını realistik (gerçekçi) olarak açıklayacaktır. Muhtemel ameliyat sonucunu cerrahınız ile planlarken kendinizi rahat ve bilinçli hissetmeniz, beklenti ve hedefleriniz hakkında açık olmanız çok önemlidir.

Ameliyat tarihinde arkadaş veya yakınlarımın refakati gerekir mi ?

Ameliyat planlandıktan sonra, günübirlik ameliyat olacaksanız bir aile üyenizin veya arkadaşınızın sizi eve götürmesi için yanınızda olması gerekir. Bir gece yatış gereken bir ameliyat olacaksanız, bir aile üyesi veya arkadaşınızın ameliyat sonrası iyileşme sürecinde kişisel bakım görevlerine yardımcı olmak için bir gece sizinle kalması gerekecektir.

Ameliyat öncesi hangi ilaçlar kullanılmamalıdır?

Ameliyat sırasında ve sonrasında kanamaya yol açacağından dolayı cerrahi işlemden iki hafta önce ve iki hafta sonrasına kadar aşağıda listelenen kan sulandırıcı ilaçları kullanmayınız. Gerekli olduğu takdirde cerrahınız kalp doktorunuz ile irtibata geçecektir.

Ameliyat öncesi sigara kullanabilir miyim ?

Sigara kullanımı yara iyileşme sürecini geciktirdiğinden sigarayı operasyon öncesi süreçte bırakmakta fayda vardır.

Ameliyat tarihinden bir gün önce ne yapılmalıdır?

Ameliyat saatinden en az 6 saat önce su dahil yeme içme bırakılarak aç kalmak gerekmektedir. Tansiyon hapları azıcık su ile içilmelidir. Astım ve KOAH hastaları ilaçlarını mutlaka kullanmalıdır. Herhangi bir üst solunum yolu hastalığı, ateş, öksürük veya vücudunuzda hissettiğiniz anormal bir durumda cerrahınıza mutlaka haber vermelisiniz.

Ameliyat sabahı ne yapmam gerekir?

Ameliyat sabahı, servis katında sorumlu hemşiremiz, yakınınız ile birlikte sizi karşılayacaktır.

Size hasta ameliyat önlüğü verecek ve giymenizi isteyecektir. Cüzdan, çanta, elbise gibi özel eşyalarınız için kilitlenebilen bir dolap odanızda mevcut olacaktır. Damar yolu açıldıktan sonra, eğer “Rinoplasti + MIST ameliyatı” olacaksanız burnunuza beşer dakika ara ile 3 kere olmak üzere, iki ayrı burun spreyi uygulanacaktır. Şüpheli durumlarda, gerekirse ameliyattan önce gebelik testi yapılacaktır.

Ameliyata giderken çıplak mı olacağım? Eşimiz veya bir yakınımız ameliyata katılabilir mi ?

Ameliyathaneye gelmeden önce servis hemşiremiz size hasta ameliyat önlüğü vererek giymenizi isteyecektir. İç çamaşırınızı çıkarmadan üzerinize giyeceğiniz bu kıyafetle ameliyathaneye alınacaksınız, dolayısıyla iç çamaşırınızı çıkarmayacaksınız ve çıplak olmayacaksınız. Sterilizasyon kuralları nedeniyle ameliyathaneye hasta yakını asla alınmaz, sadece hasta ameliyathaneye alınır.

Rinoplasti ameliyatının detayları nelerdir?

Ameliyatınız zorluk derecesine ve cerrahınızın tercihine bağlı olarak “lokal anestezi + sedasyon” veya “genel anestezi” kullanılarak yapılacaktır.

Lokal anestezi + Sedasyon: Bu tip anestezi genellikle günübirlik, basit prosedürler için kullanılır. Vücudunuzun belirli bir bölgesi ile sınırlıdır. Doktorunuz burun dokularınıza ağrı kesici bir ilaç enjekte eder ve intravenöz (IV, damardan) yolla enjekte edilen ilaçlarla beraber ağrı duyunuzu lokal olarak tamamen ortadan kaldırır. Bu durumda bilinciniz açık ve uyanık olursunuz ama herhangi bir ağrı hissetmezsiniz.

Genel anestezi; İlacı (anestezik) teneffüs ederek veya el/kolunuza yerleştirilen küçük bir damar yolu (IV hat) ile alırsınız. Genel anestezi tüm vücudunuzu etkiler ve ameliyat sırasında tamamen uyumanızı ve bilinçsiz olmanızı sağlar. Genel anestezi için bir solunum tüpü gerekir ve bu tüpten soluk alıp vermeniz sağlanır.

Rinoplasti burnunuzun içinde veya burnunuzun en görünmeyen kısmında birkaç milimetrelik insizyon (kesi) ile yapılır. Cerrahınız daha sonra dokuları koruyarak cildinizi kemik ve kıkırdak dokulardan ayırır ve bu işleme elevasyon adı verilir. Elevasyon sonrası detaylı bir cerrahi planlama yapılarak burnunuzun kemik yapısı tamamen istenilen şekilde değiştirilir. Sonrasında burnunuzdaki kıkırdak alınarak burun kıkırdak iskeleti istenilen şekilde yeniden inşa edilir. Eğer daha evvelden burun kıkırdağı başka bir burun operasyonu ile alınmış ise kulak arkasından veya kaburgadan kıkırdak alınarak yeniden inşa işlemi yapılır.



İstenilen estetik görünüm elde edildikten sonra, cerrah burun derisini ve dokusunu geri yerleştirir ve burnunuzdaki cildi görünmeyen dikişler ile diker.

Ameliyat tamamlandıktan sonra; burun desteğinin sağlanması, soluk alıp verilmesinin kolaylaştırılması ve burun içi yapışıklıklarının önlenmesi için, burun içine silikon borulu splint yerleştirilir.



Ardından, burun dışına plastik alçı yerleştirilir.



Ameliyattan sonra, bilinciniz tamamen yerine gelinceye kadar bir dinlenme odasında hemşirelerimiz refakatinde olacaksınız. Ameliyat sonrasında cerrahınız; yapılan ameliyatın büyüklüğüne, kullanılan anestezi tekniğine ve ameliyat süresinin uzunluğuna göre aynı gün taburculuğunuza veya hastanede bir gün yatışınıza karar verecektir.

Ameliyat sonrası talimatlar nelerdir?

– Ameliyattan hemen sonra burun kanaması ve ödem oluşmasını engellemek için başınız yukarıda ve dik olacak şekilde yüksek yastıklar kullanarak yatakta dinlenmeniz gerekir. Ameliyat sırasında burnunuza yerleştirilen silikon nazal splint ve/veya ödem nedeniyle burnunuzda bir miktar tıkanıklık hissedebilirsiniz, bu tamamen normaldir.

Ameliyat sonrası 6 saat yataktan kalkmamak gerekir. Bunun nedeni ise anestezi etkisinin henüz geçmemiş olmasından dolayı baş dönmesi, göz kararması ve bayılma ihtimalleridir.

Birkaç gün boyunca sızıntı şeklinde koyu kahverengi, bazen pembe renkli burun akıntısı normal kabul edilir. (Sürekli burun akıntısı var ise burun akıntısını absorbe etmek ve giysilerin kirlenmesini önlemek için burnun ön kısmına bir gazlı bez bantlanabilir.

Burun akıntısı duruncaya kadar ve uyurken bir gazlı bez bantlamak akıllıca olabilir).

Gömlek gibi önden düğmeli/fermuarlı açılabilir giysiler giyin. Böylelikle üzerinizi değişirken burnunuza kazara çarpmaktan korunmuş olursunuz.

Ameliyattan 2 saat sonra hemşirelerimizin tarif edeceği şekilde burun salin irrigasyonuna başlanmalı ve 14 gün boyunca devam edilmelidir. Beraberinde MIST ameliyatı yapılmış ise 3 hafta burun irrigasyonuna devam edilmelidir.

İlk 7 gün, sümkürerek yapılan burun temizliğinden uzak durulmalıdır.

Burnunuzdaki basıncın eşitlenmesi için ağız açıkken hapşırılmalıdır

Kış aylarında, ağız solunumu nedeniyle burun ve boğazda kuruma oluşabilir. Bu kurumaları önlemek için hava nemlendirme cihazı veya aromaterapi cihazı kullanılabilir.

Günde 2-2.5 litre su içilmelidir.

Reçete edilen antibiyotik ve ağrı kesiciler kullanılmalıdır.

Doktorunuzun yazdığı antibiyotikli merhem, burun altındaki dikişlere, kulak temizleme çubuğu ( Q tip ) ile nazikçe, günde iki kere, dikişler alınıncaya kadar sürülmelidir.

Ameliyat sonrası ilk bir hafta göz kapaklarınızda çok az miktarda, geçici şişme veya morarma normal kabul edilir. Şişme ve morarma birinci hafta sonunda tamamen kaybolur.

Uçak içinde oluşan basınç etkisi kanamaya yol açabileceğinden, 7-10 gün icinde uçak yolculuğu önerilmez. Rinoplasti ameliyatına ek olarak burun ve sinüs iç yapısını yeniden şekillendirmek için MIST cerrahisi de yapılmış ise 3 hafta uçak yolculuğu önerilmez.

Normal şartlar altında ameliyattan bir gün sonra vücudunuzun tamamını yıkayabilirsiniz. Ancak saçlarınızı kuaför salonlarındaki gibi başınızı geri atarak, burnuzunu koruma altına alarak yıkamalısınız. Ameliyat sonrasında burnunuzun dışına konulan plastik alçı ve bantların ciltten ayrılmaması için su ile temas etmemesi gerekir. Yüzünüzü nemli ve sabunlu bir bezle silebilirsiniz. Silme işlemi sırasında plastik alçı ve bantlar biraz ıslanabilir, bu durumda korkulacak bir şey yoktur fakat fazla ıslatılmamasına dikkat edilmelidir. Burnunuzun dışındaki plastik alçı ve bantlar normal koşullarda 1 hafta sonra alındıktan sonra saçlarınız dahil olmak üzere normal tüm vücut duşu alabilirsiniz. Duş/banyo suyu sıcak değil ılık olmalıdır. Sabun ve şampuan kullanımında kısıtlama yoktur. Duş/banyo sonrası yumuşak bir havlu ile çok hassas ve küçük dokunuşlar ile burnunuzu kurulayabilirsiniz.

Ameliyat sonrası kabızlık sık görülür, kabızlığı önlemek için meyve ve sebze gibi yüksek lifli yiyecekler tüketmelisiniz.

Gülmek gibi aşırı yüz ifadelerinden kaçının.

Üst dudağınızı fazla oynatmamak koşulu ile dişlerinizi hafifçe fırçalayabilirsiniz.

10 gün normal aktivitelerden (işe gitme vs), 3 hafta ise ağır sporlardan (aerobik ve koşu dahil) uzak durulmalıdır.

Burnunuzdaki ameliyattan sonra en az 6 hafta boyunca gözlük veya güneş gözlüğü kullanmayın.

Dışarı çıkarken, özellikle burnunuza, güneş koruma faktörü 30 (SPF 30) veya üstü güneş koruyucu krem kullanın. Çok fazla güneş maruziyeti, burnunuzun cildinde kalıcı düzensiz renk değişikliklerine neden olabilir.

Ameliyat olsun veya olmasın burnunuz yaşamınız boyunca değişir. Bu nedenle, “nihai sonucunuzu” ne zaman aldığınızı söylemek zordur. Bununla birlikte, ödemin çoğu bir yıl içinde kaybolur ve ameliyatın nihai sonucunu görmek 1 yılı bulur.

Ameliyat sonrası olağan dışı bir durum gelişir ise mutlaka ofisimizi aramanız gerekmektedir.

Piezoelektrik cihazının jilet benzeri ucu uzerinde, yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak titreşim oluşturulur. Bu teknik ile, kemiği kesme ve şekillendirme işlemi sırasında burun kemiklerinde basınç, sürtünme ve ısı oluşturmadan, mikrometrik olarak burun şekillendirilir.

Piezorinoplasti klasik yöntemlere göre çok daha az doku travmasına yol açar. Bu nedenle ameliyat sonrası morarma, şişme ve ağrı miktarını azaltırken, aynı zamanda daha mikrometrik bir kozmetik sonuç elde edilir. Bu da revizyon cerrahisine daha az ihtiyaç duyulmasını sağlar.

Rinoplasti ile ilgili sık sorulan sorular



Rinoplasti ile aynı anda alerjik rinit ameliyatı (Vidian sinir cerrahisi) yapılabilir mi?

Alerjik rinit; burun mukozasından başlayarak akciğerlere kadar uzanan yüzey epitel hücrelerinin (yalancı strafiye) alerjenlere karşı lokal yangısal reaksiyonu ile oluşan klinik tablodur. Ülkemizde erişkinlerde % 2-28, çocuklarda % 3-40 oranında görülür. Hapşırık, burun kaşıntısı ve burun tıkanıklığı en sık görülen şikayetlerdir. Solunum sistemi “Tek Ünite (One Unit)” olarak kabul edilir, bu nedenle burun şikayetlerine ek olarak sinüs, östaki tüpü ve akciğerler de etkilenerek sinüzit, östaki disfonksiyonu, buna bağlı olarak orta kulakta sıvı birikmesi(efüzyonlu otit) ve astım hastalıkları da tabloya eşlik edebilir.

Burun tıkanıklığına bağlı olarak:

Erişkinlerde;

–Kalp damar sistemi hastalıkları: Koroner arter hastalığı, kalp krizi, kalp yetmezliği, hipertansiyon, atrial fibrilasyon gibi kardiyak ritim düzensizlikleri ve hatta ani ölümler,

– Sinir sistemi hastalıkları: Felç geçirme (inme), baş ağrıları, depresyon, unutkanlık, karar verme yeteneğinde azalma,

– Hormonal sistem bozuklukları: Cinsel isteksizlik, ereksiyon bozukluğu (iktidarsızlık), insülin seviyesinde artma, şeker hastalığına yatkınlık

Diğer durumlar: Trafik kazaları, evlilik sorunları, yaşam kalitesinde azalma, reflü vb problemlere neden olabilir.

Çocuklarda;

– Horlama

– OSAS (Tıkayıcı uyku apnesi)

-Dinlendirici olmayan uyku (Uyku bozuklukları)

-Gece titremeleri

-Konuşma bozuklukları

-Bite bozuklukları – ağız kapanma bozuklukları

-Kalabalık diş, çarpık dişler

-Gece yatağı ıslatma

-Sık solunum yolu enfeksiyonları

-TME(Temporomandibular eklem, çene eklemi) ağrıları ve hastalıkları

-Kilolu olma, obez olma

-Hafıza bozuklukları

-Kötü atletik performans

-ADD/ADHD( Attention Deficit Disorder/ Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) [ Dikkat bozukluğu/ Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu]

-Baş ağrıları

-Büyüme hormonunda azalmaya bağlı çocuklarda gelişme geriliğine neden olabilir.



Rinoplasti ile aynı anda vazomotor rinit ameliyatı yapılabilir mi?

Vazomotor rinit en sık görülen burun tıkanıklığı nedenlerinden biridir. Parasempatik sinir sisteminin aşırı reaksiyonu sonucunda meydana gelir. Hastalar özellikle sırtüstü uzandıklarında, yemek yerken ve ısı değişikliklerine maruz kaldıklarında, burun tıkanıklığından şikayet ederler. Alerji testleri negatiftir. Tedavisinde steroid, antihistaminik ve/veya antikolinerjik ilaçlar kullanılır. Medikal tedaviye yanıt alınamayan hastalarımızda yeni bir cerrahi teknik kullanmaktayız.



Ameliyat sırasında burun içerisine konulan silikon plaklar ağrı yapar mı?

Ameliyatlarımızda, uzun dönemde burun tıkanıklığına sebep olabilecek yapışıklıkları önlemek için, burun içerisine silikon splint yerleştirilir ve bu aparatlar kesinlikle ağrıya yol açmaz.




Ameliyat sırasında burun içerisine tampon konulur mu?

Burun içi tampon uygulaması kliniğimizde asla uygulanmamaktadır.

Ameliyatta kanama çok olur mu ?

Hastaya özgü bir kanama hastalığı olmadığı müddetçe rinoplasti ameliyatı aşırı kanamaya yol açmaz. Ameliyat öncesi kan tetkikleri ile kanama hastalığınızın olup olmadığı belirlenecektir. Yüksek tansiyon hastaları ameliyat öncesi ve sonrası tansiyon ilaçlarını mutlaka almalıdır.

Ameliyata giderken ne yemeliyim ? Ameliyat sonrasında nasıl beslenmeliyiz?

Genel anestezi öncesinde midenin tamamen boş olması önemlidir. Bu nedenle en az 6 saat açlık önerilir. Eğer düzenli kullandığınız ilaçlar (tansiyon ilacı gibi) varsa az miktar su ile ilacınızı almanızda sakınca yoktur.

Burun estetik ameliyatı sonrasında ilk gıdanız yaklaşık 3 saat sonra verilecektir. İlk beslenme sulu hafif gıdalarla olacaktır. Çok sert şeyleri özellikle dişinizle kırarak yememeniz önerilir.




Ameliyat sonrası soğuk algılığı yada grip olur isek ne yapmalıyız?

Ameliyat sonrasında erken dönemde üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmeniz yaraların iyileşmesini geciktirebilir ve dikiş bölgelerinde iltihaplanmalara yol açabilir. Böyle bir durumda cerrahınız ile irtibata geçmelisiniz, gerekirse tedaviniz yeni duruma göre değiştirilir.

Ameliyat sonrası nasıl duş almalıyım ?

Normal şartlar altında ameliyattan bir gün sonra vücudunuzun tamamını yıkayabilirsiniz. Ancak saçlarınızı kuaför salonlarındaki gibi başınızı geri atarak, burnuzunu koruma altına alarak yıkamalısınız. Ameliyat sonrasında burnunuzun dışına konulan plastik alçı ve bantların ciltten ayrılmaması için su ile temas etmemesi gerekir. Yüzünüzü nemli ve sabunlu bir bezle silebilirsiniz. Silme işlemi sırasında plastik alçı ve bantlar biraz ıslanabilir, bu durumda korkulacak bir şey yoktur fakat fazla ıslatılmamasına dikkat edilmelidir. Burnunuzun dışındaki plastik alçı ve bantlar normal koşullarda 1 hafta sonra alındıktan sonra saçlarınız dahil olmak üzere normal tüm vücut duşu alabilirsiniz. Duş/banyo suyu sıcak değil ılık olmalıdır. Sabun ve şampuan kullanımında kısıtlama yoktur. Duş/banyo sonrası yumuşak bir havlu ile çok hassas ve küçük dokunuşlar ile burnunuzu kurulayabilirsiniz.

Göz altı morlukları ne kadar sürede geçer?

Rinoplasti ameliyatlarında kullanılan teknik ve ameliyat sonrasında alınan önlemler sayesinde artık ödem ve göz çevresinde morarma daha az gözlenmektedir. Ancak hastanın cilt altı bağ dokusu yeterince sıkı değilse morarma olasılığı yüksektir. Ameliyatı takip eden bir hafta-10 günlük süre içerisinde morluklar tamamen geçecektir.



Revizyon rinoplasti nedir?

Daha önceden burun estetik ameliyatı geçirmiş ve istenilen sonuç elde edilememiş hastalarda burnun yeniden ameliyat edilmesine “Revizyon rinoplasti” adı verilir. Revizyon rinoplasti ameliyatı ilk ameliyata kıyasla daha fazla bilgi ve deneyim gerektirmektedir. Burunda yeterli kıkırdak yok ise kulaktan veya kaburgadan kıkırdak almak gerekebilir.

Tip plasti (burun ucu estetiği) nedir?

Sadece burun ucundaki şekil bozuklukları için yapılan ve burnun kemik çatısında hiçbir işlem yapılmayan ameliyata verilen addır.

Ameliyat sonrası gülüşüm bozulur mu?

Rinoplasti ameliyatından sonraki erken iyileşme döneminde burun çevresi ve dudaklarda şişlikler olacağından dolayı birçok kişi gülüşlerinin değiştiğini tarif eder. Ancak iyileşme tamamlandıkça bu durum düzelir ve burun ameliyatlarından sonra kişinin gülüşü değişmez.

Rinoplasti ameliyatı kaç saat sürer?

Rinoplasti ameliyatları için standart bir ameliyat süresi söylemek doğru olmaz. Her hasta için farklı işlemler yapıldığı için ameliyat süresi hastaya özgüdür. Ancak genel olarak ortalama 2- 2.5 saat sürer. Kulaktan/kaburgadan kıkırdak alınacak ise veya ek işlem gerektirecek zor bir burun ise ameliyat süresi 5 saate kadar uzayabilir. Ameliyat süresini; burun yapısının zorluk derecesi, önceden geçirilmiş operasyon varlığı gibi unsurlar etkiler. Ameliyat hedeflenen estetik burun şekline ulaşılana kadar devam eder.

Rinoplasti ameliyatı sonrası iz kalır mı?

Burun estetiği ameliyatlarında kapalı ve açık teknik olmak üzere iki yöntem vardır. Dr. Binnetoğlu’nun kişisel tercihi genellikle açık rinoplasti yönündedir. Açık ameliyatlarda iki burun deliği arasındaki kolumella olarak adlandırılan bölgede (burun direği) birkaç milimetrelik insizyon yapılır.



Burnum Ne Zaman Güzel Görünmeye Başlar?

Yedinci gün sonunda plastik alçı ve silikon plaklar çıkarıldıktan sonra burundaki şişlikler maksimumdur ve bu durum hastalarda endişeye yol açabilir. Bu şişlikler, ameliyat sonrası beklenen normal bir durumdur. Burnunuz 2. ya da 3. haftadan itibaren yan profilden güzel görünmeye başlar. Fakat ön profileden hastanın beklediği seviyeye ulaşması için en az 3-4 ay geçmesi gereklidir. Bu yüzden hastalarımız ilk 3 ay önden profilden kendilerini çok incelememeli ve çevrelerinden çok yorum almamalıdır. İyileşme döneminde ödemler asimetrik gerileyebilir ve bu durum göz yanılsamalarına neden olabilir. Unutmayın ki hayatta hiçbir şey bir gecede düzelmez, insan vücudunun iyileşmesi için vakit gerekmektedir. Burnunuza yapılan ameliyat sonrası beklenen estetik sonuçları görebilmek için vücudunuza iyileşmesi için yeterince süre vermeniz gerekmektedir.

Ne Zaman Normal Hayatıma Dönebilirim?

Ameliyat sonrası bir hafta boyunca burun içerisinde silikon splintiler; burun sırtında plastik alçı ve bantlar mevcuttur. Birinci hafta sonunda silikon splint, plastik alçı ve bantlar alınır. Genellikle 10 gün içerisinde normal hayatınıza dönebilir, işe gidebilirsiniz.

Ne zaman denize ve havuza girebilirim?

Ameliyattan üç hafta sonra denize, dört hafta sonra da havuza girebilirsiniz.

Gözlük takabilir miyim?

Ameliyattan en az 6 hafta sonra gözlük takabilirsiniz.

alıntı


RANCH SAUCE isimli Üye şuanda  online konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yer İmleri

Etiketler
ameliyatı, burun, estetik, nedir, rinoplasti


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

(View-All Bu konuyu daha önce 0 kişi okudu. Liste Aşağıdadır
Görüntülenecek isim yok.
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı



Bilgilendirme

Sitemiz bir genel forum sitesidir. Bu yüzden sitemize kaydolan herkes, kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabilmektedir. Bu sebepten ötürü, sitemiz üzerinden paylaşılan mesajlar, konular ve resimlerden doğabilecek olan yasal sorumluluklar paylaşan kullanıcıya aittir. Forumkolik, hiçbir yasal sorumluluk kabul etmemektedir. Illegal herhangi bir faaliyet görülmesi durumunda İLETİŞİM sayfasından bildirim yapıldığı takdirde, mesaj, konu ya da resim en fazla 24 saat içerisinde silinecektir.

Forum Bilgileri

Forum Sahibi: KIRIK

Forum Manager: SaRe

Graphic Designer: Müptela

İ[email protected]

Powered by vBulletin® Version 3.8.12 -
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:58.

FORUMKOLIK.NET ® © JRodix.Com Sunucularında Barınmaktadır.

Çekici Yalın Üretim kök hücreli saç ekimi Evden eve nakliyat Evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat evden eve nakliyat