Forumkolik.Net Sohbet Odaları Sohbet Odaları Mobil Sohbet
Sohbet Odaları

Geri Git   Forumkolik.Net >
Dinler ve Kültürleri
> Diğer Dinler

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeni(ler)
  • 1 Post By AHESTE

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Eylül 2022, 23:39   #1
 
AHESTE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi : 12 Eylül 2022
Nerden : Bursa
Cinsiyet : Erkek
Konular : 18
Mesajlar : 145
Burç :
Aldığı Beğeni : 140
Beğendikleri : 163
Rep Puanı : 10
İRC Sunucunuz :
Ruh Halim: Olu Gibi
Standart Paganizm

Paganizm inancına sahip kişiler pagan olarak adlandırılır. Türklerin eski dinleri hakkında yapılan tartışmalarda da sık sık Paganizm kavramı geçmektedir. Ancak Paganizm konusunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Hiçbir eski pagan topluluk, kendi inancına Paganizm dememiş ve kendilerini de pagan olarak görmemiştir. Bu isimlendirme toplulukların inançlarını genel çatı altında toplamak ve tanımlamak için daha sonradan yapılmıştır.

Paganizm Nedir?

Paganların inancı olan Paganizm, en iyi şekilde doğanın yüceltilmesini temel alan bir dinsel inanıştır. En basit tanımıyla bu şekilde özetlenebilecek olan bu inanç sistemi bazı ritüellere ve özelliklere sahiptir. Nasıl ki Hinduizm’in tek bir kurucusu, kutsal kitabı ya da dinsel felsefesi yoksa Paganizm de buna benzer şekilde bir yeryüzü dini olarak görülür. Paganlar, doğal dünyanın kutsal nitelikler taşıdığına ve kutsal bir karaktere sahip olduğuna inanırlar.

Paganizm hakkında yapılan tanımlamalarda, doğal dünyayla, atalarıyla, mit ve öteki dünyalarıyla yeniden iletişim kurmak için insanlara yardım eden bir ruhsal yol şeklinde tanımlar görülür. Bazıları için Paganizm kutsal bir yol iken bazıları da onu bir dinsel sistem olarak görmektedir. Birçok insan günümüzde doğal dünya ile bağlantısını yitirdiğini hissederken, bağlantısızlığı onarmak için aradığı ruhsal yollardan biri de Paganizm olabilir.

Kimlere Pagan Denir?


Öncelikle Paganizm inancını taşıyan kişilere pagan dendiğini belirtmek gerekir. Fakat bu dinsel inanış sistemine sahip kişiler kendilerini pagan olarak tanımlamazlar. Günümüzde bu alanda yapılan tartışmalarda;
  • Şinto inancı,
  • Hinduizm,
  • Cermen paganizmi,
  • Kelt çoktanrıcılığı,
  • Yunan ve Roma dinleri,
  • Arap paganizmi,
  • Mısır çoktanrıcılığı,
  • Slav ve Baltık dinleri

gibi inanışlar pagan dinleri olarak tanımlanır. Özünde pek çok topluluğun kökünde Paganizm etkileri görülür. Bu kadar geniş bir toplulukta uzun yıllar boyunca etkili olan Pagan kültürü, önemli ritüellere sahiptir.

Bu tür dinlere veya dinsel sistemlere inananlara pagan adı verilir. Paganizm inanç yelpazesi oldukça geniştir. Animizm, çoktanrıcılık, panteizm gibi dinsel yönelimlerde Paganizm etkileri görülür. Doğada görülen varlıklara tanrısallık ve kutsallık atfetmek bu inanışın temel prensiplerinden biridir.

Paganların Antik Kökenleri

Pagan kelimesi, insanlık tarihi boyunca pek çok farklı insana farklı kültürel öğeler ifade etmiştir. Son dönemde neo-pagan hareketi ortaya çıkmadan önce bu kelime Avrupa ve Orta Doğu’daki çok tanrılı dinleri tanımlamak için kullanılmıştı. Orta çağ ve Rönesans dönemlerinde bir çok kez hakaret ve üç ana İbrahimi inancı izlemeyenleri kapsamak için Pagan tanımlaması yapılmıştır.

Modern pagan hareketi ise 20. yüzyılın başından itibaren kendi etkisini göstermeye başlar. Okült teolojisi ile ruhçuluğa geniş bir açıdan bakıldıktan sonra Paganizm tanımlaması daha yaygın bir şekilde yapılır olmuştur. Antik kökenlerine rağmen Pagan inanışına sahip topluluklar bir din olarak kabul görmek için mücadele etmek durumunda kalmıştır. 2021 yılında Paganizme bağlı olan bir inanış olan Druidizm, Hayırseverlik Komisyonu tarafından resmen bir din olarak tanınmıştır.


Paganlar Neye İnanır?

Paganizm inancını benimseyen paganlar, doğa üzerinde bir kutsallık oluşturan inanış biçimlerine sahiptir. Doğada görsel olarak gözlemlediğimiz varlıklar genellikle tanrısallık atfedilerek kutsallaştırılır. Paganizm inancında paganların tanrının bizzat kendisi olarak inandığı varlıklar şunlardır:
  • Güneş
  • Gökyüzündeki cisimler
  • Yeryüzü
  • Ağaçlar
  • Bazı mistik hayvanlar
  • Nehirler
  • Dağlar

Bu varlıklar, Paganizm ve paganların inandığı kutsallık taşıyan varlıklardır. Tanrının doğanın içinde olduğunu düşünen paganlar, doğadaki her şeyde ona ait bir kutsallık fark ederler. Türk kültüründe de geniş bir yer kaplayan Kamlık, şamalık ile birlikte Paganizm etkileri taşıyan bir inanış biçimidir. Pagan dinlerin bir kısmı doğa temelli olduğu için ibadet ve özel ritüeller içermez.

Paganizm Özellikleri Nelerdir?

Pagan dinleri olarak tanımlanan ve farklı kültürlerde farklı topluluklar tarafından takip edilen bu inanışlarda ortak özellikler olduğu gibi farklılaşan özellikler de vardır. Örneğin doğa temelli olan pagan dinlerinde ibadethane bulunmaz. Peygamberler veya yazılı bilgiler olmadan inanış gerçekleşir. İbadetler, doğada doğal bir şekilde var olan varlıklara ve onların sahip olduğu ruhlara yapılır. Paganizm ibadetleri pek çok farklı ritüel içerdiği için aralarında putperestlik de görülebilir. Buna örnek olarak taştan ya da topraktan yapılan heykeller, doğal olarak oluşan ilginç kayaçlar veya tahtadan elde edilen oymalar verilebilir.

En köklü Paganizm dinlerinde bu şekilde ibadet olmadan doğaya yönelik bir inanış söz konusudur. Fakat günümüzde yeniden diriltilen Paganizm dininde güncellenmiş ve bazı inanç sistemleri değişmiştir. Hristiyanlık tarafından çok ciddi ve kanlı bir şekilde bastırılan Paganizm inanışına dair neredeyse hiçbir yazılı belge yoktur. Doğal varlıklara önem veren Paganlar, doğa olaylarına da ayrı bir önem verirler:
  • Ay ve güneş tutulmaları
  • Mevsimsel döngüler
  • Gün döngüleri
  • Gök cisimleri
  • Depremler ve diğer doğal afetler

Paganizm inancına sahip olan paganlar, günümüzde çeşitli törenler düzenleyerek inançlarını tazelerler. Örnek olarak kelt paganizminde “druid” adı verilen ruhani kişilikler vardır. Bir nevi rahip olan Druidler, toplumu birleştiren bir bilge konumundadır. O kültürde en çok saygı gören ruhani becerilere sahiptir. Çünkü druidler tanrılar ile iletişimi yöneten ve paganlar ile tanrılar arasında bağ kurmasına yardımcı olan rahiplerdir. Tanrılara kurban verilmesi, büyüler yapılması, büyülerin bozulması, dini törenlerin düzenlenmesi gibi çok sayıda görev druidlere aittir.

Kelt paganizminde diğer Paganizm inançlarından farklı olan bazı hususlar vardır. Örnek olarak kelt paganları, tanrıları memnun etmek veya onlardan kötülükleri için af dilemek için insanları da kurban edebilirlerdi. Çok tanrılı dinlerden biri olan Paganizm, aynı zamanda tanrılar arasındaki mücadeleleri de konu alırdı. Paganizm’deki bu tanrılar arasındaki kavga ve benzeri olaylar, mitolojiye de çok önemli etkileri olan bir konudur.

Paganizmde Kültler Nelerdir?

Çok tanrıcılık pagan dinlerinin vazgeçilmezi olarak ortaya çıkan bir inanç sistemidir. Tanrı ve tanrıça olmak üzere iki tanrıdan türemeye inanan Paganizm çeşitleri de vardır. Bu inanç sistemine duoteizm adı verilir. Temelde doğaya tapmak olarak özetlenebilecek olan Paganizm’de kültler de vardır:
  • Ağaçlar pagan kültüründe önemli bir yere sahiptir.
  • Cermen ve Viking Paganizminde orman figürü görülür.
  • Bozkır toplumu olan Türklerde orman unsuru yerine düzlükler ilgi toplar.

Türkler, at süremeyecekleri ormanlarda yaşayabilecek bir kültüre yakınlık duymazlar. Bu yüzden orman, eski Türk kültürlerinde korkutucu ve düşmanca bir yer olarak tanımlanır. Ormanlara girmekten korkulan bu kültürde durduk yere ağaç kesmek de büyük günah olarak görülürdü. Paganizm inancını taşıyan kişiler yani paganlar hem doğaya hem de doğa olaylarına büyük önem verirler. Özel günlerde ve mevsim döngülerinde bu yüzden paganların düzenlediği çeşitli festivaller mevcuttur.

Günümüzdeki Paganizm ile eski kültürlerin taşıdığı pagan dinleri arasında gerçekten çok büyük farklılıklar vardır. Bu durumun en büyük sebebi Pagan dinlerinin dogmatik yani önkabulu olmamasıdır. Herhangi bir kutsal kitabı olmayan ve ibadet zorunlulukları bulunmayan Paganizm’in kökleri kültürel geleneklerden beslenir. Paganizm dini temelde doğal çevreyi koruma, doğa ile bütünleşme ve otoriteyi reddetme şeklinde günümüzde yeniden şekillenir.


Kaynak: mitr.com.tr

PaRe bunu beğendin

Şımaracak kimsen olmayınca, Hayat seni kocaman bir adama çevirir...




Yaşıyoruz AHESTE AHESTE....
AHESTE isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yer İmleri

Etiketler
paganizm

« Mitraizm | - »

Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumKolik.NET
Forum Sahibi: KıRıK

Sitemiz bir genel forum sitesidir. Bu yüzden sitemize kaydolan herkes, kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabilmektedir. Bu sebepten ötürü, sitemiz üzerinden paylaşılan mesajlar, konular ve resimlerden doğabilecek olan yasal sorumluluklar paylaşan kullanıcıya aittir. Forumkolik, hiçbir yasal sorumluluk kabul etmemektedir. Illegal herhangi bir faaliyet görülmesi durumunda İLETİŞİM sayfasından bildirim yapıldığı takdirde, mesaj, konu ya da resim en fazla 24 saat içerisinde silinecektir.

Forum Manager: SaRe
Graphic Designer:
hd yabancı dizi yabancı dizi Turk Arkadas antalya haber Sohbet Eşya Depolama Adana Sohbet