Alt 29 Nisan 2021, 13:32   #1
Standart Atletizm Dalları ve Kuralları

Atletizm Dalları ve Kuralları


ATLETİZMİN DALLARI

·Sürat Koşuları
·Bayrak Yarışları
·Engelli Koşular
·Orta Mesafe Koşuları
·Uzun Mesafe Koşuları
·Uzun Atlama
·Üç Adım Atlama
·Yüksek Atlama
·Sırıkla Atlama
·Disk Atma
·Gülle Atma
·Cirit Atma
·Çekiç Atma
·Dekatlon ve Heptatlon
·Yürüyüş Yarışları
·Yol Bulma
·Triatlon
·Modern Pentatlon

Atletizm sürat koşuları

Sürat koşuları üç gruptan oluşur:
1)100 m koşusu
Sürat koşularının en kısası olup, tüm kuvvetin bir hamlede harcanmasını gerektirir. 100 m koşuları ana tribün önündeki virajsız düz parkurda koşulur. Her atlet kura ile belirlenen kendi kulvarında yarışır. İnsan hayatında önem taşıyan salise farkları 100 m koşularında çok önemli rol oynar. 1912lerde 100 m dünya rekoru 10.6 saniye iken 1968de Jim Hines 9.9a, 1991 yılında ABDli atlet Carl Lewis 9.86ya, 1994 yılında ise Leroy Burrell 9.85 saniyeye indirmeyi başardılar. 100 m yarışlarında en yüksek hız erkeklerde 45 km/saat, bayanlarda 40 km/saat olup bu hızlara ancak 40 mden sonra ulaşılabilir.
Atlet, ellerini çıkış çizgisinin arkasına koyarak kolları düz, kafası belkemiği ile paralel durumda, arka ayak çıkış takozunda iken, tabancanın ateşlenmesiyle ileri fırlar. Birinci adım 75 cmi geçmez. İlk 10 m kısa ve seri adımlardan oluşur. 100 m koşucusu azami fırlayış, sürat ve adım uzunluğunu sağlayabilmek için ayak uçlarıyla koşmalı ve ayaklarını yukarıya fazla kaldırmamalıdır. 100 mde, birincisi çıkarken, ikincisi toplanışla fule arasında, üçüncüsü de son 15-20 mde olmak üzere üç kez nefes alıp verilir. Atletlerin bitiş çizgisini geçmeleriyle yarış tamamlanır. Tüm sürat yarışlarındaki yarış kuralları, 100 m. koşularında da uygulanır.

2)200 m. koşusu
200 m koşusu, 100 mnin devamıdır. Ancak 200 m atletleri ile 100 m atletleri arasındaki en önemli fark, nefes kapasiteleridir. 200 mci başlangıçta 20 mde bir nefes alır, sonlara doğru nefes alışı daha sıklaşır.
Ayrıca 200 mciler, 100 mcilerden daha yumuşak bir koşu tarzına gereksinim duyarlar. Bir de daha dayanıklı ve inatçı olmaları gereklidir. 200 m koşuları virajlı parkurda yapılır, yarış kuralları diğer sürat koşularında olduğu gibidir. Her 200 mci 100 m. koşabilir, ama 200 m. koşamayan 100 m. atleti çoktur.

3)400 m. koşusu
Bu koşuya sürat koşusu veya sprint (fırlayış) denilebilir. Bu koşular ilk kez 440 yarda olarak 20 yy. başlarında düzenlendi. 400 m, güçlü bir vücudun bile ancak teknikle koşabileceği bir mesafedir. Sürat koşucuları ve yarı mukavemet koşucuları, 400 myi başarıyla koşarlar. En iyi 400 m sonuçları, normal-ritmik bir şekilde nefes alındığı ve her 100 mnin birbirine denk hızla koşulduğu zaman alınır. 400 m. koşuları virajlı pistlerde yapılır ve bu yarışlarda ilk çıkış çok önemlidir. Yarış kuralları ve kullanılan malzemeler diğer sürat koşularında olduğu gibidir. Bayrak Yarışları


4 sporcuya sahip yüzme ve koşu takımları arasında düzenlenen yarış.

BAYRAK YARIŞLARI YARIŞIN ANA HATLARI
Her dört atlet yarışın bir ayağını ya da etabını koşar, elindeki bayrağı(stafet) işaretli sopa değiştirme bölgesinde takımın bir sonraki üyesine verir. En yaygın bayrak yarışları hem kadnlarda hem erkeklerde 4x100 metre ya da 4x400 metrede yapılır. Erkekler 4x400 metre koşusu geleneksel olarak bütün pist oyunlarının son yarışıdır. Daha az koşulan yarışlarsa, 4x200 metre, 4x800 metre ve 4x1600 metredir.


KOŞU PİSTİ
Yarışlar standart koşu pistlerinde yapılır.


KULVAR DÜZENİ
4x100 metre yarışlarında atletler koşunun başından sonuna kadar kendi kulvarlarında kalırlar. 4x400 metrede, koşucular yarışa farklı kulvarlarda başlar, koşunun ikinci ayağının son 100 metresinde en içteki kulvara geçebilirler.


SOPA DEĞİŞİM ZAMANI
Sopanın değişimi bayrak koşularının en kritik anlarıdır. Sopalar nazik ve dikkatlice elden ele geçirilir. 4x100 metre koşularında sopa değiştirmeye "kör aktarım " denir. Bunun nedeni alıcının sopayı getiren arkadaşı ile görsel temas kurmamasıdır.


Engelli koşu

Atletizmde koşu mesafesinin içine yerleştirilen engellerle zorlaştırılmış bir sprint koşusudur. Bundan dolayı atletizm dalları içinde en çok koordinasyon, teknik işbirliği isteyen dallar arasında sayılır.

Modern atletizmde koşu mesafeleri

*60 m engelli
Salon yarışmalarında uygulanır 5 engel vardır. 1. Engele kadar 7-8 adımda ulaşılır, Engel araları genellikle 3 adımda geçilir.
*100 m engelli
Yalnızca bayanlarda uygulanır. 10 engel bulunur. 1. engele kadar 7-8 adımda ulaşılır, engeller arası 3 adımda geçilir.
*110 m engelli
Yalnızca erkeklerde uygulanır. 10 engel bulunur. 1. engele kadar 7-8 adımda ulaşılır, engeller arası 3 adımda geçilir.
*400 m engelli
Hem bayanlar hem de erkeklerde uygulanır. 10 adet engel vardır. İlk engele kadar 45m. vardır. Engeller arası 35 metredir. Son engelden sonra 40 metre koşulur. Dünya çapındaki atletlerden bazıları iki engel arası 12 adımdda kat edebilirler.
*3000 m engelli
7 adet sulu 28 adet kuru engel vardır. İlk engele kadar 220 metre, engeller arası mesafe 78 metre son engelden sonra 70 metre bulunur


ENGELİN ÖLÇÜLERİ(3000 Engel Hariç)
Engel genişliği = En fazla 1.20m.
Ayağın uzunluğu = En fazla 70cm.
Engel tahtasının genişliği = 7 cm.
Engelin toplam ağırlığı = En az 10 kg.

Teknik


Kısa mesafe engelli koşular 4 bölümde incelenir.

* Çıkış ve 1. Engele kadar süratlenme
* Engel geçme
* Engeller arası koşu
* Bitiriş

Teknik açıdan kısa mesafe engelli koşularda başarı, alçak çıkışın uygulanış şekline, 1. engele kadar olan mesafe içindeki süratlenmeye, tekrarlanan engel geçişlerinin kalitesine (her engel geçmede-engel adımı kaybedilen çok az bir zaman kaybı ile, engeller arası koşuya en yüksek süratle geçişe, engeller arası koşunun şekline ve bitiriş koşusunun şekline bağlıdır.
Kısa mesafe engel koşularda sürat, süratte devamlılık, çabuk kuvvet ve sıçrama, hareket çabukluğu, koordinasyon ve denge, ritim duygusu, eklem hareketliliği, boy ve hırs gereklidir.



Rima isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yer İmleri

Etiketler
atletizm, dalları, kuralları


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

(View-All Bu konuyu daha önce 0 kişi okudu. Liste Aşağıdadır
Görüntülenecek isim yok.
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı



Bilgilendirme

Sitemiz bir genel forum sitesidir. Bu yüzden sitemize kaydolan herkes, kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabilmektedir. Bu sebepten ötürü, sitemiz üzerinden paylaşılan mesajlar, konular ve resimlerden doğabilecek olan yasal sorumluluklar paylaşan kullanıcıya aittir. Forumkolik, hiçbir yasal sorumluluk kabul etmemektedir. Illegal herhangi bir faaliyet görülmesi durumunda İLETİŞİM sayfasından bildirim yapıldığı takdirde, mesaj, konu ya da resim en fazla 24 saat içerisinde silinecektir.

Forum Bilgileri

Forum Sahibi: KIRIK

Forum Manager: SaRe

Graphic Designer: Müptela

İ[email protected]

Powered by vBulletin® Version 3.8.12 -
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:34.

FORUMKOLIK.NET ® © JRodix.Com Sunucularında Barınmaktadır.

Eşya depolama istanbul nakliyat uluslararası evden eve nakliyat vozol center evden eve nakliyat Mikser Makine İmalatı